Ontdek België!
Geschiedenis van België
1. Oudheid en Romeinse tijd
- Rond 57 v.Chr. veroverde Julius Caesar het gebied dat nu België is, als onderdeel van Gallië. Dit gebied werd bewoond door verschillende Keltische stammen, zoals de Eburonen en de Nerviërs.
- Onder Romeins bewind ontwikkelden steden als Tongeren zich tot belangrijke handelscentra. Het Romeinse Rijk bracht wegen, infrastructuur en de basis voor stedenbouw, die nog lang invloed zouden hebben.
2. Middeleeuwen (5e - 15e eeuw)
- Na de val van het West-Romeinse Rijk vielen de Franken het gebied binnen en werd het een deel van het Frankische Rijk, later het Karolingische Rijk.
- In de 9e eeuw werd het Karolingische rijk gesplitst door het Verdrag van Verdun (843). België werd verdeeld tussen het West-Frankische en het Oost-Frankische Rijk.
- Gedurende de hoge middeleeuwen groeiden steden zoals Brugge, Gent en Leuven uit tot welvarende handelscentra. Vlaanderen en Brabant werden bekende en welvarende graafschappen die een eigen identiteit ontwikkelden.
- De Bourgondische periode in de 14e en 15e eeuw bracht een culturele en economische bloeiperiode. De Bourgondiërs verenigden de Lage Landen (België, Nederland en Luxemburg) en brachten stabiliteit en welvaart.
3. Habsburgse en Spaanse overheersing (16e - 17e eeuw)
- In 1477 trouwde Maria van Bourgondië met Maximiliaan I van Oostenrijk, waardoor de Lage Landen in handen van de Habsburgers kwamen.
- In de 16e eeuw kwamen de Lage Landen onder Spaans bewind, wat leidde tot religieuze spanningen. De Spaanse koning Filips II probeerde het katholicisme op te leggen, wat leidde tot de Opstand in de Nederlanden en de scheiding tussen de protestantse noordelijke Nederlanden (Nederland) en de katholieke zuidelijke Nederlanden (België).
- België bleef onder Spaans bestuur tot 1713, toen het na de Spaanse Successieoorlog overging naar de Oostenrijkse Habsburgers.
4. Oostenrijkse en Franse periode (18e - begin 19e eeuw)
- Onder Oostenrijks bewind kende België moderniseringspogingen, maar er was ook veel verzet tegen centralisatie.
- In 1794 werd België door de troepen van Napoleon Bonaparte veroverd en geannexeerd bij Frankrijk. Onder Frans bestuur werden er hervormingen doorgevoerd, zoals de invoering van het Napoleontische wetboek en het metrieke stelsel.
5. Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815 - 1830)
- Na de nederlaag van Napoleon in 1815 werd het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden opgericht, waarbij België en Nederland onder koning Willem I werden verenigd.
- Deze unie bleek problematisch door culturele en religieuze verschillen. De Belgen (vooral Franstalige katholieken) voelden zich onderdrukt door de overwegend protestantse Nederlandse overheid.
6. Belgische Revolutie en Onafhankelijkheid (1830)
- In augustus 1830 braken rellen uit in Brussel, die uitgroeiden tot een nationale opstand. Op 4 oktober 1830 riep België zijn onafhankelijkheid uit.
- Leopold I werd in 1831 de eerste koning van België. België werd een constitutionele monarchie en een neutrale staat, zoals vastgelegd door de grote Europese mogendheden.
7. Industrialisatie en Kolonisatie (19e - begin 20e eeuw)
- België was een van de eerste landen in Europa die industrialiseerde, vooral in de staal- en textielindustrie. De regio's rond Luik en Charleroi werden belangrijke industriële centra.
- In 1885 verkreeg koning Leopold II de Kongo Vrijstaat als persoonlijk bezit. Deze koloniale periode was berucht om de wreedheden en uitbuiting van de Congolese bevolking. Onder internationale druk werd Congo in 1908 een Belgische kolonie, wat enkele hervormingen bracht maar de uitbuiting niet volledig beëindigde.
8. Eerste en Tweede Wereldoorlog (20e eeuw)
- In de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd België binnengevallen door Duitsland, ondanks zijn neutraliteit. Het Belgische leger bood hevig verzet, vooral in de Slag om de IJzer.
- In de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) werd België opnieuw bezet door nazi-Duitsland. Na de oorlog werd België een van de stichtende leden van de NAVO en de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, een voorloper van de Europese Unie.
9. Decolonisatie en hedendaagse geschiedenis
- In 1960 gaf België Congo de onafhankelijkheid, gevolgd door de onafhankelijkheid van Rwanda en Burundi in 1962. De dekolonisatie verliep chaotisch en leidde tot spanningen in de regio.
- In België zelf groeiden de spanningen tussen de Nederlandstalige en Franstalige gemeenschappen. Dit leidde tot verschillende staatshervormingen in de jaren 1970, 1980 en 1990, waardoor België een federale staat werd met drie gewesten (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) en drie gemeenschappen (de Vlaamse, de Franse en de Duitstalige).
10. België vandaag
- België is een constitutionele monarchie en een federale staat. Het land is actief binnen de EU en de NAVO en heeft Brussel als Europese hoofdstad.
- De interne politieke situatie is soms uitdagend door de regionale spanningen, maar het land heeft een sterke economie en is op veel vlakken internationaal georiënteerd.